fbpx

מדריך למסורים יפניים

רבים מלקוחותי ותלמידי שואלים אותי לגבי המסור היפני ולמה אני בוחר לעבוד רק איתו ולא עם מסורים מערביים קלאסיים. מתוך זה הבנתי גם שקיים בלבול בנוגע לסוגיו ומעלותיו של הכלי המדהים הזה ולכן החלטתי להכין לכם הסבר מקיף על כל מה שצריך לדעת על מסורים יפניים. 

החל מהסוגים השונים ועד מה שמבדיל אותם ממסורים מערביים.

פעולת ניסור/חיתוך במכת משיכה 

המאפיין המובהק ביותר של מסור יפני הוא שהשיניים מצביעות לעבר הידית. בעת השימוש, פעולת החיתוך מתבצעת במשיכה. המסור חותך כשהמשתמש מושך, הפוך ממסור מערבי מסורתי. 

עיצוב המסור התפתח באופן טבעי דרך שיטות העבודה של הנגר היפני. תיאוריה אחת גורסת שרבים מהנגרים היו נודדים, שצריכים לנסוע כמה שיותר קל, ומכיוון ששולחן עבודה כבד מדי לנשיאה, העבודה התבצעה בעיקר בישיבה על הרצפה. במצב זה, קשה ומסורבל להפעיל כוח בניסור במהלך הדחיפה. פעולת משיכה לעומת זאת מתאפשרת בישיבה על הרצפה והיא הרבה יותר יעילה ונוחה. 

זאת כמובן תיאוריה אחת מיני רבות ובכל מקרה ניתן לראות בימנו נגרים מסורתיים יפניים עובדים עדיין על הרצפה כחלק מהטכניקה המסורתית ולהתפעל מהדיוק והיעילות הרבה שלהם. 

יתרונות המסור היפני

משקל קל יותר כאשר מסור יפני עובד, הלהב נמצא במתח ולא בדחיסה כפי שקורה במסור מערבי. כתוצאה מכך, הלהב של מסור יפני יכול להיות דק בהרבה ויכול להיות מפלדה קשה הרבה יותר. מסור מערבי הוא אחרי הכל פשרה; צריך להיות עבה יותר ומחוסם כדי להתנגד לכוח הדחיפה בעת החיתוך. מה שהופך אותו לכבד יותר ודורש השחזה לעיתים יותר תכופות מכיוון שהפלדה רכה יותר. לכן, המסור היפני קל יותר באופן טבעי במשקלו ויישאר חד הרבה לאורך זמן ממושך.

חיתוך חלק ומהוקצע הפלדה הקשה יותר אפשרה לגיאומטריה של שיני המסור להתפתח אחרת. הדבר בולט ביותר במסורים הצולבים שבהם השיניים ארוכות ועדינות. בדיקה מדוקדקת מגלה לא אחד אלא עד שלושה קצוות חיתוך בכל שן. השיניים ממש פורצות את העץ כמו סדרה של סכינים סופר חדות ומשאירות את משטחי החיתוך החלקים ביותר, כמעט מהוקצעים, ולא מנוסרים.

חיסכון באנרגיית עבודה שיני חיתוך לאורך הסיבים נראות דומות מאוד לשיניים מערביות, מסוג אזמל משולש. למרות זאת, במסורים היפניים האיכותיים יותר השיניים קטנות יותר ליד הידית, מה שמאפשר סדרה של תנועות קצרות כדי להתחיל את החיתוך, לפני שמביאים את כל אורכו של המסור על חומר העבודה. העובי הדק של הלהב מאפשר הסדרה של הרבה פחות חומר מהחיתוך בפועל, בממוצע החתך הוא לכל היותר רק שליש מחתך של מסור מערבי דומה. המשמעות היא הוצאת שליש מהאנרגיה כדי להשיג את אותה תוצאה וסיום מהיר יותר של העבודה.

סוגי מסורים יפניים

מסורים יפניים או נוקוגירי מתחלקים לשלושה סגנונות בסיסיים. המסורים חסרי הגב וחדי השוליים המכונים קטבה, המסורים הכפולים נקראים ריובה והמסורים עם הגב או עמוד שדרה נקראים דוזוקי. ישנן עוד וריאציות שונות בתוך כל קטגוריה עבור פונקציות מיוחדות יותר.

מסור דוזוקי

מסור הדוזוקי הוא סוג המסור המומלץ ביותר ליצירת מחברי עץ. זהו מסור בעל גב או שדרה ממתכת ובדרך כלל יהיו לו שיניים יחסית קטנות וצפופות, שתי תכונות שהופכות את המסור ליציב ומדוייק מאד למרות העובי הדק של הלהב – מה שמאפשר חיתוך קל ויציב, נקי ומדוייק מאד. החסרון של גב המסור הוא שמסור מוגבל בעומק הניסור, לכן בניסורים עמוקים מומלץ להתחיל עם הדוזוקי ולסיים עם ריובה או קטבה.

בקטגורית מסורי הדוזוקי נמצא הדוזוקי-מי. יש לו עובי להב של 0.3 מ"מ בלבד. להב דק כזה צריך עמוד שדרה מפלדה כדי לתת לו קשיחות. באופן דומה למסור טנון מערבי, משקל הגב מספק את הלחץ הדרוש כלפי מטה כדי להבטיח פעולת חיתוך חלקה. 

בקבוצה זו נמצא גם האיקדאם (או Dovetail saw) שהוכיח את עצמו כמסור פופולרי מאוד. שמו מתייחס לא כל כך למסור אלא לתבנית המסוימת של השיניים. הוא תוכנן במיוחד לחיתוך מחברים קטנים ומורכבים לאורך הגדם (מתאים למשל לזנב יונה). 

what-japanese-saws-to-buy-105011

מסור קוג'יהיקי פלאשקאט 

למסור קוג'יהיקי או מסור הפלאשקט יש להב דק וגמיש במיוחד. לשיניים אין סט כלומר הן ישרות מה שהופך אותו למושלם לחיתוך הקצוות הבולטים של שגמים או דיבלים ללא נזק לאזור שמסביב. בעת שימוש במסור זה, כדאי להניח בעדינות את אצבעות היד הפנויה שלך על גב הלהב ממש מאחורי החתך. זה נותן שליטה הרבה יותר גדולה. 

מסור ריובה

הבולט ביותר מבחינה ויזואלית מכל המסורים היפנים הוא הריובה עם הקצה הכפול. למרבה ההפתעה, מדובר בתוספת מאוחרת לארגז הכלים של אמן העץ היפני, שמקורה לפני קצת יותר מ-100 שנה בערך. במקום לסחוב שני מסורים, נדרש רק מסור דו-תכליתי אחד, קצת פחות משקל לסחוב והרבה יותר נוח בארגז הכלים.

הריובה הוא המסור האולטימטיבי, השניים של קצה אחד מיועדות לחיתוך לאורך הסיבים של העץ והשני לחיתוך נקי לרוחב הסיבים. חיתוך לאורך הסיבים הוא בדרך כלל קשה ומאתגר יותר מחיתוך לרוחבם, סיבי העץ תומכים אחד את השני מה שמייצר הרבה חיכוך ולחץ על המסור, לכן סוג חיתוך זה דורש שיניים גדולות יותר עם רווחים גדולים יותר בין שן לשן, זאת על מנת לאפשר למסור לפנות חומר וביעילות רבה יותר. חיתוך לרוחב הסיבים הוא קל יותר מכיוון שאנו קוטמים את הסיבים אחד אחרי השני, שזו פעולה שמייצר הרבה פחות חיכוך ולחץ מהניסור לאורכם של הסיבים. 

לכן בחיתוך לרוחב הסיבים נעדיף להשתמש בשיניים קטנות וצפופות יותר על מנת לקבל חיתוך נקי ומדוייק. מסור הריובה מבית אקסמינסטר כולל להב שניתן להחלפה. מסורים אלו מיועדים לעובד העץ המקצועי ואין לבלבל אותם עם חלופות זולות יותר. היצרן מייצר את הלהבים כך שהם דקים יותר במרכזם על מנת למנוע את קשירתם בחיתוך עמוק. בדיקות קפדניות של כל להב מבטיחות את השטיחות שלו לפני שהוא עוזב את המפעל.

מסור קטבה 

מסורי הקטבה, ללא גב מיועדים לחיתוכים עמוקים. אלו הן המקבילות של מסורי חיתוך סיבי אורך ופאנל מערביים. דוגמאות בקטלוג אקסמינסטר הן מסורי החיתוך אורך של Hassunme, שניהם כוללים להבים הניתנים להחלפה. הם נשארים חדים במשך זמן רב, אבל ברגע שהם מתקהים ניתן פשוט להחליף את הלהב. החלפת המסורית קלה ופשוטה בכל המסורים היפניים – פותחים את בורג ההידוק שנמצא על הידית ודופקים קלות על גב המסורית עד שהיא יוצאת מהתושבת שלה וניתן להחליף למסור חדש.

לידיות של שני המסורים יש אבזור זהה כך שניתן לרכוש מסור אחד ולהב חלופי מהסוג השני, פשוט להחליף מאחד לשני לפי הצורך. יתרון נוסף; הסרת הידית פירושה שהמסור יתאים בצורה מסודרת לארגז כלים.

איך משתמשים במסור היפני

השימוש במסור היפני הוא טבעי וקל. יש לעמוד בעמידת מוצא עם ברכיים מעט כפופות וגב ישר ב60 או 45 מעלות לעץ שאתם באים לנסר, כך שהגוף שלכם אינו מפריע לתנועת הניסור החלקה. 

כדי להפיק את המרב ממסור יפני, העיקר זה להירגע ולתת למסור לעשות את כל העבודה. הדבר היחיד שעליך לעשות הוא לייצר תנועה – אחורה וקדימה – עדינה ומדויקת ככל הניתן. 

הפעלת לחץ או ניסיון לאלץ את המסור לחתוך יכול לגרום לאחד משני מקרים: במקרה הקל תהיה סטייה של הניסור מכיוון הניסור המתוכנן, במקרה הפחות קל הלהב יתעקם או שן עלולה להישבר. אל דאגה אם נשברת בטעות שן, בדרך כלל זה לא ישפיע על ביצועי המסור. 

זה לא משנה אם מחזיקים את הידית ליד הלהב או בקצה הרחוק, מה שמרגיש הכי נוח הוא הנכון.

טיפ לניסור ב90 מעלות אחד האתגרים בניסור זה הוא תחילת הניסור בזווית הנכונה. ניתן להתבונן בהשתקפות של החומר על פני המסור עצמו, אם יש שבירה של ההשתקפות סימן שאתם מחזיקים את המסור בזווית לא נכונה, אם יש המשכיות של השתקפות החומר סימן שאתם 90 מעלות מושלם  

 

לסיכום 

בהשוואה למקבילו המערבי, המסור היפני קל יותר במשקל ודק יותר, ולכן דורש הרבה פחות מאמץ מצד המשתמש. צורת השן הייחודית מביאה לחיתוך מהיר הרבה יותר. המתכת מחוסמת וקשה ולכן נשאר חד במשך זמן רב מאוד והיותו חד כל כך מביא לחיתוכים נקיים ומדוייקים יותר.

מוזמנים לצפות בסרטון הבא של אקסמינסטר המסביר ומדגים בפירוט את הסוגים והשימושים השונים של המסורים היפניים שלהם מבית Shokunin

שתפו את הפוסט

דילוג לתוכן